F I N N , D A L L

Der er kunst, man anskaffer sig, fordi billedet "passer" i et rum. Men omvendt er der også billeder, man simpelthen må eje - og derefter indretter man rummet, så det passer til billedet.

Sådanne billeder maler Finn Dall.

Finn Dall henter indtryk og inspiration fra de naturskønne omgivelser omkring bopælen i Egedal syd for Haderslev og i tunneldal området med Pamhule Skov. Med kunstnerisk empati omsætter han hjemme i atelieret det sete og oplevede i abstrakt form både på lærred og papir - med olie, akryl eller pen. Med sin sikre farvesans gengiver han årstidernes skiften, og det på en sådan måde, at billedets egen "natur" med krogede former og strukturer og en eksplosion af efterårets farver eller mere dæmpede toner bogstaveligt talt rammer beskueren lige i øjet og ind i sjælen.

Her er en kunstners oplevelse af skov med dunkle, mystiske steder, som sætter fantasien i sving. Her er lysninger i skovtykningen med glødende solstråler igennem trækronerne, der kaster farvepragt på vækster, jord, vand og himmel. Her er også nærmest tyste snehvide vintermotiver, som udtrykker ro, balance og harmoni.

At se på alle disse billeder stimulerer, fremkalder stemninger og vækker til eftertanke, og som tiden går, opdager man nye spændende detaljer i helheden - præcis som i naturen.Finn Dall er født (1956) og opvokset i Haderslev. Han er uddannet typograf i 1977 og har gennem mange år drevet Haderslev Stiftsbogtrykkeri, som foruden mere kommercielle opgaver også arbejder med trykning af litografier, plakater og kataloger m.v. i samarbejde med forskellige kunstnere.

Finn Dall fik selv inspiration til at male i 1992, og siden er det gået stærkt, bl.a. med deltagelse i censurerede udstillinger.

Knud Fryland